van juli tot oktober 2019:
                                                     

 

STEVEN BAELEN

MARIËTTE LINDERS

SHARON VAN DEN BERG

STEVEN BAELEN

woont en werkt in Gent

Steven Baelen toont digitale tekeningen gebaseerd op beelden uit zijn krantenarchief. Beelden van vervlogen realiteit, ontbonden, getransformeerd, voortgezet in een virtuele structuur van lijnen en spijkervormige streepjes – ijle elementen die veelvuldig werden herhaald, verdicht, gefilterd en veranderd. Wat rest is een vreemde visuele orde (en wanorde), ver verwijderd van wat fotografisch was vastgelegd. Toch draagt die verwijdering een herinnering met zich mee: er verschijnen nog schimmen van bijna, maar net niet herkenbare gestalten, echo’s van een wereld als in Plato’s grot.     

MARIËTTE LINDERS

woont en werkt in Amsterdam

In deze recente werken herneemt Mariëtte Linders elementen van historische voorstellingen, die zij al tekenend ontleedt, verandert en op diverse manieren combineert tot nieuwe beelden. Vijf dwaze maagden worden vier dronken vrouwen; een jachtscène splitst zich in een strijdende kluwen en een lineair schijngevecht. Uit zware plooien van een pronkgewaad maken zich zwevende contouren los. Rubens is hier aanwezig, zoals in zijn kunst ooit Leonardo en Titiaan. Maar het gewicht van de geschiedenis is van de figuren af gevallen: zij zijn transparant, er is donkerblauw licht en in de witte ruimte drijven zachte kleurvelden.

SHARON VAN DEN BERG

woont in Amstelveen, werkt in Ouderkerk aan de Amstel

De hier getoonde werken maken deel uit van een grotere serie, waarin Sharon van den Berg herinneringen aan situaties uit haar jeugd verbeeldt. De gekozen vorm is die van een oude beeldencyclopedie en suggereert duidelijkheid, terwijl de tekeningen zelf enigmatisch zijn. We zien ontheemde objecten en stille plaatsen, een toneel zonder personages. Maar juist in wat afwezig is (wat zich onttrekt aan de blik van de kijker) schuilt het onvatbare van een vroeger leven: de geur van kaarsen, een gesloten hek, de stem van een grootmoeder.

info

http://www.stevenbaelen.com/

http://www.mariettelinders.nl/

www.sharon-van-den-berg.blogspot.com

 

WILT U DEZE GALERIJ BLIJVEN VOLGEN ?

vul dan uw emailadres in en meld u aan –
u krijgt éénmaal per drie maanden bericht.