van februari tot juni 2020:
                                                     

AGATHA VAN AMÉE

INGRID BERGER

PIETSJANKE FOKKEMA

 

AGATHA VAN AMÉE

woont in Wageningen en werkt in Arnhem

Deze grote tekeningen in houtskool en siberisch krijt nodigen de kijker uit met de blik langzaam door het beeld te dwalen. Er zijn kamers voorgesteld met transparante wanden en gewichtloze gordijnen; men ziet er donkere vruchten, zachtaardig gebladerte en voorwerpen die aan herinneringen doen denken. Het zwart is intens en overal is licht: licht stort als een waterval naar binnen, valt in bundels op een vloerkleed, straalt achter half geopende deuren. Verstilde dingen gaan over in de figuren, patronen, contrasten van hun omgeving en muren worden vergezichten, zoals in het wonderlijk continuüm van ons geheugen.

INGRID BERGER

woont en werkt in Den Haag

In deze reeks aandachtige houtskooltekeningen brengt Ingrid Berger de blik van de kijker dicht bij het gelaat van een slaper, of de plooien van een opengeslagen bed. Steeds is er een zelfde afwezigheid: die van de slapende mens, van wie de geest elders is – losgeraakt van de dagelijkse subjectiviteit. Zoals in onze dromen verschijnen ook in de tekeningen archetypische beelden: het bed (zinnebeeld van het lichaam en plaats van de mysteries van het leven); het dier of de beer (de instincten die ons drijven) en de haas die komt en gaat als de maan: nachtelijk, en zo stil als een schaduw.

PIETSJANKE FOKKEMA

woont en werkt in Bovenkarspel

Het recente werk van pietsjanke fokkema bestaat uit kleine tekeningen en objecten die uitgestrooid lijken over de wanden van de tentoonstellingsruimte en daar lichte, open constellaties vormen. Lijnen van verschillende orde (in potlood getekend of als tastbare draden in de ruimte, met lineaire schaduwen op de muur) omcirkelen elkaar, strekken zich uit, vertakken en verdichten zich tot figuren: ladders, masten, schepen, touwen, het uitzicht uit een raam. De herhaling, variatie en rijm van motieven (cirkels, openingen, verknopingen en bomen – stamboom, knoop, planeet, bloedmaan) doen betekenisvolle verbanden vermoeden en roepen associaties op die blijven resoneren.

 

info

https://www.agathavanamee.nl

https://www.ingridberger.nl

https://pietsjankefokkema.nl

 

WILT U DEZE GALERIJ BLIJVEN VOLGEN ?

vul dan uw emailadres in en meld u aan –
u krijgt éénmaal per drie maanden bericht.