van juni tot september 2020:

                                                     

NINA VAN DE VEN

WITTE WARTENA

KOES STAASSEN

 

NINA VAN DE VEN

woont en werkt in Tilburg

In haar met houtskool en zwarte pastel uitgevoerde tekeningen verbeeldt Nina van de Ven fabelachtige, hybride personages. Ze bestaan uit avontuurlijke combinaties van motieven die afkomstig lijken uit diverse tijden en culturen. De titels verwijzen onder meer naar folklore, mythologie, reality TV. Sommige figuren (geïsoleerd en zonder diepte weergegeven) doen denken aan oosterse marionetten, andere zijn voorgesteld in een minimaal aangeduide narratieve ruimte. Steeds roepen zij de verwachting op van een verhaal: de speler en zijn magisch attribuut, de held en het negenkoppig monster, de wachter en zijn koudbloedige dieren.

WITTE WARTENA

woont en werkt in Amsterdam

De serie ‘Brooklyn’ laat zich bekijken als een meditatie over plaats en tijd. Witte Wartena fotografeert situaties die hij al wandelend observeert; een selectie van de foto’s dient later als basis voor tekeningen in potlood, waarop een bewerking volgt in aquarel. Tussen het gefotografeerde ogenblik en het voltooide werk verstrijkt dus tijd; de tekeningen documenteren die tijd en staan zo in een paradoxale verhouding tot het snapshot-achtige onderwerp. Gelijkmatige, kalme lijnen en transparante kleuren scheppen afstand, leggen filters, en dan is er de tijd die zichtbaar wordt als verschil: elke plaats is na tien jaar (tijd van de tekenaar en tijd van de stad) opnieuw verbeeld – identiek, maar niet aan zichzelf gelijk.

KOES STAASSEN

woont en werkt in Rotterdam

De tekeningen van Koes Staassen getuigen van een uiterste beheersing. Ze kenmerken zich door een superieure techniek, heldere precisie, koele objectiviteit, klassieke afstandelijkheid en zorgvuldige ensceneringen. Alleen zo kan zichtbaar worden gemaakt wat niet controleerbaar is en verborgen wil blijven. Een geïsoleerd lichaam, van zeer nabij gezien en versierd met verleidelijke of gevaarlijke attributen, richt zich naar de blik (de aanraking) van de kijker, maar het beeld, hoewel direct en confronterend, aarzelt tussen bewegingloos tonen (zoals Bellini’s dode Christus) en wachten op een handeling – een heimelijk spel, of pijnlijk ritueel.

 

info

https://ninavandeven.com/

https://www.wittewartena.nl/

https://www.koesstaassen.nl/

 

WILT U DEZE GALERIJ BLIJVEN VOLGEN ?

vul dan uw emailadres in en meld u aan –
u krijgt éénmaal per drie maanden bericht.